Vachtverzorging

De vacht van de Barbet is dik, lang en gekruld en vraagt de nodige verzorging. Ondanks dat de Barbet niet echt verhaart, laten haren wel los maar blijven in de vacht hangen. Om te voorkomen dat klitten ontstaan, moet de Barbet regelmatig geborsteld worden met een goede borstel en kam die tot op de huid komt. Alleen dan kunnen klitten en vervilten voorkomen worden. Het uitkammen van klitten en viltplekken is erg pijnlijk voor de hond en moet dus voorkomen worden. Afhankelijk van het krultype en haarlengte duurt een borstelbeurt langer of korter. Na de zogenaamde vachtwissel, de overgang naar de volwassen vacht, wordt de vachtverzorging makkelijker. Voor die tijd kan de vachtverzorging soms echt lastig zijn. In onze optiek geldt echter, dat als je niet bereid bent om tijd (en geld) in de vachtverzorging te steken, je beter kunt kiezen voor een hond met een ander type vacht.

Dat de Barbet weinig haar verliest, betekent niet dat je geen rommel in huis zal hebben. Want in dat haar blijft heel goed zand, grasjes en andere dingen uit het bos zitten. Daarom is naast borstelen en kammen een waterblazer aan te raden. Hiermee blaas je zand, takjes en blaadjes uit de vacht, blaas je de vacht droog na een flinke regenbui of wasbeurt, en zorg je dat de vacht langer klitvrij en makkelijker doorkambaar blijft. 

Buiten de vacht moet ook de binnenkant van de oren onderhouden worden. Controleer op overmatige haargroei en viezigheid in de oren. Vergeet ook de voeten niet. Knip regelmatig de haren onder de voetzooltjes weg en controleer de lengte van de nagels. Wij doen over een volledige borstel- en verzorgingsbeurt tussen de 1 en 2 uur.

Naast bovenstaande verzorging moet de Barbet 4-6 keer per jaar geknipt worden. Dat kan bij een trimsalon (controleer wel of men weet hoe een Barbet geknipt moet worden, anders eindig je met een doodle-model). Je kunt ook zelf je hond knippen. Er zijn regelmatig workshops waarbij je kunt leren hoe je hond te knippen. Naast dat het uiteindelijk goedkoper is (na de aanschaf van goede scharen/ tondeuse en trimtafel), is het ook nog eens leuk om zelf te doen. Voor de Barbet geldt dat hij een robuuste uitstraling moet hebben. 

Er zijn diverse sites waar je goede trimartikelen kunt bestellen, en je kunt je altijd laten adviseren door je trimmer. Wij hebben onze verzorgingsspullen onder andere bij Trim.nl en OKDV.nl besteld. Bedenk bij de aanschaf dat goedkoop meestal ook duurkoop betekent. Doe jezelf een plezier en koop kwalitatief goede spullen.