Raskenmerken

Rasbeschrijving

De Barbet is een middelgrote hond. Een volwassen Barbet heeft volgens de huidige rasstandaard een schofthoogte voor teven van 53-61 cm en voor reuen 58-65 cm (met een tolerantie van +/- 1 cm). Een volwassen Barbet weegt tussen de 18 en 30 kg. Barbets worden gemiddeld zo’n 10 tot 14 jaar oud.

Een Barbet heeft een mooi behaarde kop, met een baard (de ‘barbe’ in het Frans) en een mooie grote neus. De vacht van de Barbet is heel dik met een grovere of minder grove slag/krul, is waterafstotend (het is tenslotte een waterhond). De vacht heeft nauwelijks geur, zelfs niet als hij nat is. De dikke vacht verhaart niet of nauwelijks, waardoor de vacht wekelijks verzorgd moet worden (kammen en borstelen), en regelmatig getrimd. Als de vacht niet regelmatig verzorgd wordt, kan hij gaan klitten en in het ergste geval vervilten.  Zie ‘verzorging’.

Zie voor de officiële rasbeschrijving de beschrijving op de website van de Barbetclub: https://barbetclub.com/rasinfo/

 

Hypoallergeen?

Een niet of nauwelijks verharende hond wordt vaak ‘hypoallergeen’ genoemd, omdat dit voor mensen met allergieën een uitkomst kan zijn. Maar: volgens wetenschappelijk onderzoek bestaan absoluut/ gegarandeerd hypoallergene honden niet. Zelfs als een hond niet of nauwelijks verhaart, is het mogelijk om een reactie te krijgen, ook door bijvoorbeeld hondenspeeksel. Dit hangt mede af van hoe zwaar allergisch je bent. Daarnaast, de ene hond is de andere niet. Het kan zijn dat je niet allergisch reageert op de ene ‘hypoallergene’ hond (of het nou een Barbet, andere waterhond, poedel of labradoodle is), maar wel op de andere. Dit geldt ook voor de Barbet. Met een ‘hypoallergene’ Barbet heb je  zeker minder kans op allergische reacties, maar het biedt geen garanties!

Zie ook Hartvoordieren.nlOuders van Nu en Hondenblog.nl over zogenaamde ‘hypoallergene’ honden.

Bovenal geldt: bij twijfel niet aan beginnen!

 

Karakter van de Barbet       

De Barbet is van oorsprong een waterhond, gespecialiseerd in de jacht (opjagen en apporteren) van watervogels. Tegenwoordig wordt hij door zijn vriendelijke, rustige en stabiele karakter, aanhankelijkheid en slimheid vooral gewaardeerd als huishond, en soms ook als hulp- of zelfs therapiehond. Hij is levenslustig, vrolijk en sociaal, zowel naar mensen als naar andere honden. Ook met andere huisdieren gaan ze over het algemeen goed samen.

Binnenshuis is de Barbet, mits hij voldoende beweging en uitdaging krijgt, een rustige, aanhankelijk, vriendelijke en niet waakse hond. De Barbet is speels, is lief voor kinderen en wil graag bij het gezin betrokken worden.

Buitenshuis zijn Barbets actief, houden van beweging, en vinden het fijn dingen met hun baas te ondernemen: wandelen, fietsen, speuren, behendigheids-training, etc: een heel contactgerichte hond. De meeste Barbets (maar zeker niet alle) vinden het heerlijk om in het water te plonzen en te zwemmen, en dan maakt het door hun dikke waterafstotende vacht niet eens zoveel uit hoe koud het water is. Belangrijk is dat een Barbet voldoende wordt uitgedaagd en zijn energie kwijt kan: ze hebben elke dag toch zeker wel 1,5 uur beweging nodig. Ook geestelijk moet een Barbet uitgedaagd blijven worden: geen eentonig werk, maar hersenwerk zoals speurspelletjes e.d. Van niets doen wordt een Barbet ongelukkig, én humeurig. Alles is leuk als het samen met de baas is.

Barbets zijn slimme, leergierige, zelfstandige en stabiele honden, en doen hun baas graag een plezier, zonder slaafs te zijn. Een Barbet werkt graag met de baas, niet voor de baas. Barbets opvoeden en trainen is daarom niet moeilijk, maar het gaat ook niet vanzelf. Het zijn karaktervolle honden met jachtinstinct en ze hebben een eigen mening en zijn een tikkeltje eigenzinnigheid. Maar met een consequente opvoeding, zul je een geweldige hond hebben. Zonder die opvoeding hebben ze de neiging zelf de leiding te nemen. Ze zullen je uittesten, en voelen je zwakke plekken aan. Aan de andere kant: als hij weet waar hij aan toe is laat hij zich graag leiden, wil hij graag met je werken, en is hij je beste maatje. Die opvoeding zal met zachte hand en liefdevol moeten gebeuren: het zijn gevoelige honden, gevoelig voor stemverheffing, en ze zullen het niet snel vergeten als je ze te hard aanpakt. De eerste anderhalf à twee jaar zult u zeker veel tijd in het opvoeden moeten steken, maar al met al wordt de Barbet niet gezien als een moeilijk ras.

Het is voor een Barbet essentieel dat hij deel kan uitmaken van het gezin waar hij woont. Een Barbet hecht zich erg aan zijn eigenaren, is je beste maatje en wil altijd bij je zijn. Veel en lang alleen zijn is niet goed voor een Barbet, daarvoor is hij te sociaal en aanhankelijk. Dat wil niet zeggen dat hij niet alleen kan zijn,  maar dat zul je wel moeten oefenen en opbouwen. Barbets zijn ook niet geschikt om buiten in een kennel te houden, of (overdag) in een bench te stoppen. Ze moeten hun energie kwijt kunnen, en bij hun baas in de buurt kunnen zijn.

 

Extra informatie

Leesvoer en bronvermelding:

Barbetclub.com

Website Raad van Beheer: www.houdenvanhonden.nl